Shakshuka

Gyors és ízletes fogás, izraeli lecsónak szoktam nevezni. Én még egy kicsit túl is bonyolítottam a zöldségek külön lepirításával. Mondhatnám, hogy elhagyható, de akkor nem lenne az igazi. Ez a módszer mélyíti el igazán az ízeket. A cukkínit viszont hiába imádom minden formában, néha elhagyom, nem létfontosságú a jelenléte az ételben. A római kömény és a friss koriander réges rég nagy mumus volt nálam a konyhában, de mára nagyon megszerettem mindkettőt, szuperül passzol ehhez az ételhez is.


Hozzávalók:

-olaj

-vöröshagyma

-fokhagyma

-kápia paprika vagy piros kaliforniai paprika

-cukkíni

-fehérbor

-kockázott paradicsomkonzerv

-só

-frissen őrölt bors

-őrölt római kömény

-chilipehely

-Tabasco

-cukor

-tojás

-feta

-friss koriander


A zöldségeket megmosom, megtisztítom és feldarabolom. A cukkínit és a paprikát kockákra, a vöröshagymát vastagabb szeletekre, a fokhagymát pedig szeletekre vágom.

Külön-külön erőteljesen lepirítom egy kevés olajon a zöldségeket, pirítás közben sózom őket és kevés frissen őrölt fekete borsot adot hozzájuk, majd ha lepirultak, kiszedem őket külön tálkába (a cukkínit, a paprikát és a vöröshagymát). Utolsónak a vöröshagymát fogom, mivel az egész ételt ezen indítom el. Én rozsdamentes acél lábosban készítem. Itt már az edény alján jó sok pörzsanyag keletkezett a magas lángon való főzés miatt, itt-ott már feketedett is. Ez jó feketedés, erre szükség van. Eredetileg nem tartalmazna a receptem fehérbort, de a pörzsanyagok feloldása miatt ezen a ponton adok egy keveset az ételhez.

Hozzáadom az ételhez a szeletekre vágott fokhagymát és kicsit pirítom. Ezen a ponton, mikor még kicsit van lehetőség pirítani, hozzáadtam egy nagyobb mennyiség őrölt római köményt. Majd jöhet az edénybe a pirított cukkíni és paprika. Hozzáadom a kockázott paradicsom konzerveket. Én 3 konzervet használtam fel, de igény szerint variálható. Az állag megfelelő beállítását úgy értem el, hogy a konzerveket kevés vízzel kiöblítettem és ezt a paradicsomos vizet is hozzáadtam az ételhez.

Innentől már csak az ízesítés és a készre főzés van hátra.

A zöldséges alaphoz sót, frissen őrölt borsot és cukrot adok. Ha ezeket az ízeket beállítottam, jön a csípősség kialakítása. Ehhez kevés chilipelyhet és Tabasco szószt használok.

Igény szerint őrölt római köménnyel még útófűszerezem.

Az ételt összeforralom, megkóstolom, ha szükséges, még utóízesítem, majd készre főzöm.


Tálalása mélytányérban történik. Tetejére morzsolt fetát szórok bőségesen, buggyantott tojással és friss tépkedett korianderrel kínálom.

Igény szerint friss pita vagy pirítós is adható mellé.










Megjegyzések